Négy érem a 49. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián

Egy ezüstérmet, három bronzérmet és egy dicséretet szereztek a magyar diákok a 2018 júliusában megrendezett Nemzetközi Fizikai Diákolimpián (IPhO), Lisszabonban.

A csapat és eredményeik:

Elek Péter bronzérem
DRK Dóczy Gimnáziuma, 11. oszt.
Felkészítő tanár: Tófalusi Péter

Hajdú Csanád dicséret
Eötvös József Gimnázium, 12. oszt.
Felkészítő tanár: Gulyás Erzsébet

Marozsák Tóbiás bronzérem
Óbudai Árpád Gimnázium, 12. oszt.
Felkészítő tanár: Mezei István, Gärtner István

Németh Balázs ezüstérem
Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 12. oszt.
Felkészítő tanár: Csefkó Zoltán, Dvorák Cecília

Szakály Marcell bronzérem
Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 12. oszt.
Felkészítő tanár: Csefkó Zoltán, Dvorák Cecília

Az országok közti nem hivatalos pontversenyben Magyarország a 22. helyen végzett.

Az olimpiára való készülés szokás szerint a budapesti (Szász Krisztián, Tasnádi Tamás, Vankó Péter, Vigh Máté), miskolci (Zámborszky Ferenc), pécsi (Kotek László), szegedi (Hilbert Margit, Sarlós Ferenc) és székesfehérvári (Orosz Tamás, Ujvári Sándor) olimpiai szakkörökön, valamint a BME Fizika Tanszékén szervezett mérési foglalkozásokon kezdődött. A csapatot a szakkörök résztvevői és az országos versenyeken kimagasló eredményeket elért tanulók közül az áprilisban megrendezett kétfordulós Kunfalvi Rezső versenyen válogattuk ki. A résztvevőknek a versenyen az olimpián szokásos stílusú és nehézségű elméleti és mérési feladatokat kellett megoldaniuk. Az egymást követő fordulók – az olimpiához hasonlóan – a versenyzők fizikai állóképességét is próbára tették. A csapat kiválasztásánál a válogatóversenyen elért eredmény mellett a korábbi versenyeredményeket és a KöMaL mérési versenyében elért eredményt is figyelembe vettük.

A felkészülés első lépéseként a csapat tagjai részt vettek a második alkalommal megrendezett Európai Fizikai Diákolimpián (EuPhO, Dolgoprudnij, Oroszország, 2018. május 28. - június 1., http://eupho2018.mipt.ru/). Ezt követte a BME-n megtartott kétnapos csapatfelkészítés.

A csapat Vankó Péter (BME Fizikai Intézet) és Tasnádi Tamás (BME Matematikai Intézet) csapatvezetőkkel, valamint Sarkadi Tamás (BME Fizikai Intézet) megfigyelővel július 21-én, szombaton hajnalban indult a versenyre. A repülőtéren azonban kiderült, hogy a gép nem érkezett meg Budapestre, így csak 15 óra késéssel indulhattunk el, és csak késő este érkeztünk meg Lisszabonba.

Vasárnap délelőtt volt a megnyitó, a csapatvezetők ezután vitatták meg és fordították le – egészen reggelig tartó munkával – a mérési feladatokat, amelyeket a versenyzőknek másnap, hétfőn kellett megoldaniuk. A két mérési feladat egyikében különböző térvezérlésű tranzisztorokat, a másikban pedig egy viszkózusan nyúló szálat kellett tanulmányozni. A második fordításra kedden került sor: a csapatvezetők reggeltől késő éjszakáig megvitatták és lefordították az elméleti feladatokat. Az első feladat a LIGO gravitációs hullám detektorról szólt, a második feladat a neutrínókkal foglalkozott, a harmadik feladat témája pedig az érhálózat és a daganatok fejlődése volt. Szerda délelőtt, a mérési fordulóhoz hasonlóan, a versenyzőknek ismét 5 órájuk volt a feladatok megoldására. A két forduló között és a verseny után a szervezők különböző programokat szerveztek. A múzeumokon, előadáson, játékokon kívül a diákok Óbidosban, Alcobaçában, Nazaréban, Belémben és Estorilban jártak, a tanárok pedig Évorába és Sintrába utaztak. Eközben a csapatvezetők és a rendezők is kijavították a dolgozatokat, majd következett a szokásos egyeztetés a végleges pontszámról. A verseny szabályai és a versenyzők által elért eredmények alapján 35 ponttól aranyérmet, 27,2 ponttól ezüstérmet, 17,8 ponttól bronzérmet és 14,05 ponttól dicséretet lehetett kapni. Szombat délután került sor a díjkiosztóra és az azt követő záró vacsorára, másnap utaztunk haza.

Köszönettel tartozunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a BME Fizikai Intézetnek.

Vankó Péter és Tasnádi Tamás csapatvezetők, Sarkadi Tamás megfigyelő