Felhívás a 2023/2024. tanévi Kunfalvi Rezső Olimpiai Válógatóversenyre

Az idei olimpiai válógatóverseny első fordulója 2024. febuár 26-án, hétfőn 15:00-tól lesz online formában. A versenyre nevezni előzetesen nem kell, bárki részt vehet rajta. A megoldásra és a szkennelésre 3 óra áll rendelkezésre, vagyis a beküldési határidő 18:00. A megoldásokat egyetlen pdf dokumentumban kell elküldeni az iphoteamhun"at"gmail.com címre. A határidő után érkezett dolgozatokat nem fogadjuk el. A versenyen nem-grafikus számológépen, író- és rajzeszközökön kívül semmilyen más segédeszköz (pl. könyv, füzet, táblázatok, internet) nem használható. A feladatok megoldását kézírással papírra kell elkészíteni, minden feladat megoldása új oldalon kezdődjön. Az első oldalon szerepeljen a versenyző neve, évfolyama, felkészítő tanárainak és iskolájának neve. Törekedni kell a jól áttekinthető külalakra, az olvasható kézírásra, a megoldások fizikai alapjainak ismertetésére, valamint a magyaros, világos és tömör fogalmazásra.

A feladatsor ezen a linken érhető el.

For English version of the problems, click here.

Kísérletek, amelyeket látni kell! - 2024. 01. 30. 15:00 (F29-es terem)

Härtlein Károly év eleji kísérleti bemutatójára most is érdemes elmenni. Videó a tavalyi alkalomról:


3 napos fizikatábor januárban

Az előzetes jelentkezést követően elkészült a téli tábor honlapja. A részleteket ezen az oldalon lehet megtalálni. Fontos, hogy aki menne a táborba, az mindenképp töltse ki a jelentkezési űrlapot. (Eddig csak egy előzetes jelentkezés volt igényfelmérés céljából.)


Szakkör indul Debrecenben

A Debreceni Egyetem, a Debreceni Csokonai Gimnázium és a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanárai jóvoltából Debrecenben is lesz ettől a tanévtől kezdve szakkör. Részletek az elméleti szakkörök oldalon, illetve az alábbi hirdetményben találhatók.


Budapesti diákolimpiai szakkörök 2023/24 - új helyszín

A budapesti fizika diákolimpiai szakkör a 2023/24-es tanévben is jelenléti formában, lesz megtartva hétfőnként 15:00 órától 17:00-ig. Részletes menetrend a szakköri program menüpontban olvasható. Minden héten feltöltünk egy-egy feladatsort. Ezeket mindenki, aki komolyan készül az olimpiára, próbálja meg otthon megoldani. A feladatok megoldását az egy hétre következő szakkörön beszéljük meg. Az első szakkör szeptember 18-án lesz.

HELYSZÍNVÁLTOZÁS! A szakkörök a BME K épületében lesznek a harmadik emelet, 75-ös termében (lásd szakköri program).


Eötvös-verseny 2023

Az idei Eötvös-versenyt 2023. október 13-án, pénteken délután 15h-tól 20h-ig rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat. A versenyen azok a diákok vehetnek részt, akik vagy középiskolai tanulók, vagy a verseny évében fejezték be középiskolai tanulmányaikat. A megoldásokat magyar nyelven kell elkészíteni, a rendelkezésre álló idő 300 perc. Minden írott vagy nyomtatott segédeszköz használható, de hagyományos (nem programozható) zsebszámológépen kívül minden elektronikus eszköz használata tilos. Előzetesen jelentkezni nem kell, elegendő egy személyazonosság igazolására szolgáló okmánnyal (személyi igazolvány, diákigazolvány vagy útlevél) megjelenni a verseny valamelyik helyszínén. A helyszínek és a versennyel kapcsolatos minden további információ megtalálható a verseny honlapján.

Öt bronzérem a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián

A 2023. július 10-17. között Tokióban megrendezett 53. IPhO-n öt bronzérmet szerzett a magyar csapat:

Fey Dávid
Molnár-Szabó Vilmos
Bencz Benedek
Molnár Barnabás
Budai Csanád Gyula

A csapatvezető Sarkadi Tamás és Szász Krisztián volt, Tasnádi Tamás pedig megfigyelőként segédkezett. Gratulálunk a csapatnak és a felkésztőinek!


Szép eredmény a 7. Európai Fizikai Diákolimpián

Az idei EuPhO-t 2023. június 16-20. között rendezték meg Hannoverben, Németországban. A magyar csapat a következő eredményt érte el:

Molnár-Szabó Vilmos - aranyérem
Fey Dávid - bronzérem
Bencz Benedek - bronzérem
Budai Csanád Gyula - bronzérem
Molnár Barnabás

A csapatvezető Szász Krisztián és Vankó Péter volt, Vigh Máté pedig a versenybizottság tagjaként és az egyik elméleti feladat szerzőjeként vett részt a versenyen. Gratulálunk a csapatnak, és sok sikert kívánunk a július 10-én kezdődő Nemzetközi Fizikai Diákolimpián Tókióban!


Vankó Péter Rátz tanár úr díjas lett

A 2021. évi Rátz tanár úr életműdíj egyik díjazottja fizika kategóriában Vankó Péter lett, aki több mint két évtizedig volt a magyar diákolimpiai csapat vezetője, felkészítője és szakkörvezetője. Az összes szakkörvezető nevében gratulálunk a jól megérdemelt kitüntetéshez. A díjról részletesen a HVG írt.


IPhO Hungary YouTube csatorna

A koronavírus-járvány időszakában a szakkörök online módon zajlottak. A szakköri előadások videói az IPhO Hungary YouTube csatornán érhetők el.


Felhívás a KöMaL fizika pontversenyeire

Érdemes bekapcsolódni a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMaL) fizika pontversenyeibe. Mind a mérési, mind az elméleti (G és P) versenyben egyénileg és csapattal is részt lehet venni.